Bułeczki z kapustą i grzybami

Bułeczki z kapustą i grzybami
Bułeczki z kapustą i grzybami
Dziś przepis na drożdżowe bułeczki z kapustą i grzybami w troszkę innej wersji:)
Zamiast formować standardowe bułeczki wykorzystałam formę do mufinów, dzięki czemu bułeczki wyglądają bardziej na babeczki:) Szybki i smaczny patent, który można z powodzeniem wykorzystać zamiast uszek do świątecznego czerwonego barszczu.






Przepis na bułeczki z kapustą i grzybami:


Składniki:

  • pół małej kostki drożdży,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3 żółtka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do podsmażenia cebuli.

Wykonanie:


Drożdże pokruszyłam, zasypałam odrobiną cukru, ciepłej wody i odstawiłam do wyrośnięcia. Następnie przygotowałam rozczyn - wyrośnięte drożdże wymieszałam z mlekiem, 3 łyżkami wody i odstawiłam do wyrośnięcia.
W międzyczasie namoczyłam grzyby i przepłukałam kapustę wodą i dokładnie odcisnęłam. Go garnka wrzuciłam kapustę, namoczone grzyby razem z wodą i podduszoną na oleju cebulę. Całość gotowałam na małym ogniu godzinę. Doprawiłam solą i pieprzem i pokroiłam nożem w drobne kawałki.
Drożdżowy zaczyn zagniotłam z resztą mąki, 2 żółtkami i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyłam na stolicy, rozwałkowałam na około 1 cm i pokroiłam na kwadraty. Do każdego wkładałam trochę przygotowanej kapusty i zawijałam na czubku, dokładnie dociskając, aby sakiewki się to rozlepiły. Tak przygotowane babeczki posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekłam na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Bułeczki z kapustą i grzybami
Bułeczki z kapustą i grzybami

Bułeczki z kapustą i grzybami
Bułeczki z kapustą i grzybami

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...