Risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Dziś mój mąż szalał w kuchni - "mistrz risotto" ponownie w akcji:) Wyszło mega pysznie, kolorowo i smacznie, więc polecam również Wam przygotowanie tego dania. Świetnie sprawdzi się np. na imprezę andrzejkową, czy też spotkanie ze znajomymi.








Przepis na risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami



Składniki:

  • szklanka ryżu arborio,
  • 20 g parmezanu,
  • 0,5 kostki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 120 ml białego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 słoik czarnych oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki warzywka bez glutaminianu.

Wykonanie:


Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy z 0.25 kostki masła wymieszanego z oliwą. Wrzucamy posiekany czosnek i szklimy przez 10 minut. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy. Chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy wino w niewielkich ilościach, ciągle mieszając, aby ryż wszystko wchłonął.
W garnku gotujemy 3 szklanki wody i mieszamy z warzywkiem. Dolewamy po chochelce bulionu do risotta i cały czas dokładnie mieszamy.
Kiedy  bulionu zostanie ok 300 ml dodajemy resztę masła, przetarty parmezan i resztę bulionu. Na sam koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory i oliwki. Całość jeszcze chwilkę dusimy.
Smacznego:)

Risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...