Dorsz z parowanymi warzywami

Dorsz z parowanymi warzywami
Dorsz z parowanymi warzywami
Dziś przepis na lekkie, szybkie i pożywne danie. Idealne na niedzielny obiad. Dorsz zawiera sporo selenu, który pozytywnie wpływa na odporność. Kwasy omega 3, poprawiają pamięć i z powodzeniem można je stosować w profilaktyce chorób serca. Ryba zawiera również dobroczynne kwasy omega-6, które zapobiegają zakażeniom i obniżają poziom cholesterolu. Więcej na temat właściwości dorsza możecie poczytać tutaj
Zjedzcie pyszną rybkę na obiad, a zdrowie na pewno będzie Wam dopisywać.



Przepis na dorsza z parowanymi warzywami


Składniki:

 

  • 1 tuszka z dorsza,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 6 młodych ziemniaków,
  • 8 pieczarek,
  • 1 cytryna,
  • pęczek natki pietruszki,
  • zielona czubryca,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Wykonanie:

Tuszkę z dorsza pokroiłam na około 2 centymetrowe kawałki. Polałam sokiem z cytryny i wymieszałam z drobno pokrojoną natką pietruszki. Zostawiłam na około 20 minut.
Warzywa pokroiłam w kawałki. Polałam olejem i dokładnie wymieszałam z czubrycą, solą i pieprzem. Całość przełożyłam do rękawa do pieczenia i dokładnie zawiązałam. Do drugiego rękawa włożyłam zamarynowanego dorsza. Całość piekłam przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego:)
Marynowany dorsz
Marynowany dorsz
Marynowany dorsz
Marynowany dorsz
Dorsz z parowanymi warzywami
Dorsz z parowanymi warzywami

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...