Zupa krem z "róży cypryjskiej"

Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora
Dziś naszą kulinarną inspiracją jest biel:) Wprowadzamy również do menu "roślinę cypryjską" Pozwólcie, że przedstawię  - w rolach głównych występuje kalafior:) Zupa powstała dość spontanicznie, a efekt końcowy przeszedł nasze oczekiwania. Za oknem coraz zimniej, więc na rozgrzewkę proponujemy zupę krem z kalafiora:) Z racji swoich właściwości wzmacniających organizm i podnoszących jego odporność idealnie nadaje się na wrześniowy obiad. Jeśli macie ochotę na coś szybkiego, ciepłego i pysznego koniecznie wypróbujcie ten przepis.



Przepis na zupę krem z  "róży cypryjskiej"


Składniki:
  • 1 kalafior,
  • 2 antonówki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • kulka mozzarelli,
  • 0,5 litra wody
  • sól.
Wykonanie:

Kalafior podzieliłam na małe różyczki i włożyłam do garnka. Jabłka obrałam ze skórki, podzieliłam na ósemki i wrzuciłam do garnka z kalafiorem.. Całość zalałam około 0,5 litra wody, dodałam masło  i gotowałam około 10 min. Następnie dodałam imbir, pieprz cytrynowy, sól i gotowałam kolejne 5 minut. Całość dokładnie zblendowałam. Świetnie smakuje z mozzarellą na wierzchu, kiedy ser zaczyna się już ciągnąć, lub ze śmietaną:)
Smacznego:)

Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora

1 komentarz :

  1. WOW, super pomysł! :)
    Uwielbiamy kalafior i zupy-kremy.
    Wypróbujemy... :D

    Włóczykije pozdrawiają! :)
    (i do siebie zapraszają)...

    PS. Jak wstawić na bloga to ostrzeżenie o ciasteczkach?

    OdpowiedzUsuń

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...